11/3/09

Definitivt flerkulturelt, eller kanskje heller kosmopolitisk?

Minmote.no har tidligere skrevet om hvordan internasjonale designere ser på Asia, og da spesielt India og Kina, som et potensielt marked, samtidig som såkalt etniske modeller ("hvit" er like mye en etnisitet som alle andre) er i vinden. I dag skrives det nok en gang om det flerkulturelle, nå i form av i motepressens ofte provoserende forsøk på å være nyskapende, provoserende og sexy (zzz). Noen har f.eks. rotet det til litt ift. dette med hvite og sorte, herre og slave. Dem om dét.

Samtidig går bruken av "etniske" modeller ned. Artikkelen nevner ikke at slikt trolig skyldes finanskrisen, idet vestlige motehus visstnok gjerne går for klassisk skjønnhet og det velkjente i nedgangstider [underforstått burde alien-looken med lyseblå mandeløyne på hver sin side av hodet og str. 0 snart være ut? Det har jo ingenting med klassiske skjønnhetsbegreper å gjøre!]. Det mer eksotiske blir dermed for fremmedartet når man skal tilpasse seg et antatt mer midtsøkende marked.

I New Dehli ordnes alt for meg, inkl. modeller. Dette kan bli interessant, for mange indiske kvinner er svært feminine og vakre, så jeg håper på noe bollywoodsk (og at trenden med buskete, ufeminine øyenbryn ikke har nådd denne delen av verden ennå)! Jeg har selvsagt ikke sagt ja til å delta for å være politisk korrekt, men nettopp fordi India ER et interessant marked, med sin raskt økende middel- og overklasse med sans for vestlig estetikk.

For øvrig er jeg veldig lei begrepet "etnisk", som både kan gi negative assosiasjoner ("etnisk konflikt", "etnisk rensning") og virke litt politisk; etnisk og etisk og alt det der. Det minner meg ikke minst også om en salig blanding av f.eks. inka-, russisk folklore- og afghanske influenser man med jevne mellomrom kan se i motebildet - inkl. i postordrekatalogene.

Da er kosmopolitisk bedre. Nei, det har ingenting med det overfladiske jentebladet å gjøre, men er et eldre, godt innarbeidet begrep. Det impliserer at man heller er en verdensborger, og hva er vel bedre enn det i en globalisert samtid?

Blogglisten

No comments:

Post a Comment